Xantus János Szakközépiskola lépcsője

A lépcsőburkolatok és korlátok kialakítása párhuzamosan folyt. A burkolatokat teljes felületen kicseréltük, minimálisan módosítva ezzel a lépcsőkar eredeti megjelenését.

Az új korlát tervezésére azért volt szükség, mert az épület eredeti korlátját néhány évtizeddel ezelőtt lecserélték egy a belső térhez nem illő, túlságosan szertelen rajzolatú korlátra.  Kutatásaink során nem sikerült rálelni sem az eredeti szerkezetre, sem annak dokumentációjára. Ezért más épületekben még meglévő eredeti Hauszmann-korlátok felhasználásával, de mai szemlélettel értelmeztük újra ezt a formát.

 

A megrendelő részéről felmerült az az igény, hogy a lépcsőház ablakaiban „mesélő” üvegtáblákat helyezzünk el, amelynek témája az iskola egykori híres tanulóinak arcképcsarnoka lenne, többek között: Karinthy Frigyes, Hajós Alfréd, Gábor Dénes, Szőnyi István alakjával.

A hat ablak azonos sematikus rendben, szövegmezőkkel, ornamentális keretekkel és azonosan elhelyezett osztásokkal lett kialakítva.

 

A bordűrön belüli mesélő rész egy-egy emberalakkal és annak attribútumaival monokróm színrendben készült el. Szándékunk az volt, hogy a képek fotográfiai alapúak – tehát dokumentatívak – legyenek.

 © 2020 by Period Design Kft., Kovács Zoltán DLA

  • Facebook
  • Instagram
  • webpage-512