top of page

Material Center belsőépítészete

Az áruház az építőipar és bútoripar új anyagait felvonultatni kívánó kereskedéseken túl a belsőépítészet egyéb kiemelkedő tárgyaival foglalkozó üzletek gyűjtőtere.

A bemutatott épület Budapest egyik jelentős forgalmi útvonalán a Róbert K. körúton épült a már évtizedek óta bútorvásárlók \"mekkája\" -ként számon tartott áruházak (Kika, Domus) szomszédságában.

Az épület szakít az olyan természetes fényt és külső téri kapcsolatokat kizáró építészeti felfogással, ami a hasonló helyeket jellemzi. A természetes fény, az átláthatóság és a kényelmes, torlódásmentes közlekedés fontos szempontjai voltak a tervezésnek. A saroktelek adottságait kihasználva a látogató, a belső udvar íves homlokzatán át vezető panoráma folytatásaként, a XIII. kerület lakóövezetére is kitekinthet.

Az épület hat áruházi szinttel, egy teljes szintet elfoglaló welness központtal, és két irodaszinttel rendelkezik. Az alapprogramhoz tartozott az alagsori szintre lehelyezett áruházi üzletsor.

A különlegesnek számító háromszintes mélygarázs mintegy háromszáz gépkocsi befogadására alkalmas. A gépészeti tereket (kazánház, szellőző gépház, liftgépházak, generátor) a tetőn, a közművek fogadói (trafók, csatorna, víz, gáz, telefon) a félszinten helyeztük el, innen csatlakoznak a külső közművekhez. Az iroda- és áruházi területek közti elkülönített mozgást nemcsak két füstmentes, előteres lépcsőház, hanem mozgólépcsők és személyliftek is szolgálják. Az üzletek feltöltését két teherlift is segíti.

Az üzletek belső kirakatai előtt ívesen vezetett tágas folyosók alkotta átrium biztosítja a természetes fény bejutását. A Róbert K. krt-i homlokzattal párhuzamos hossztengelyű a belső átrium. Ennek ellipszis (kosárgörbe) alakú kivágását követi az anyagtalanság érzetét keltő, minimális tartószerkezetű üveg és acél korlát vonala. A tengelybe helyezett mozgólépcső szinte vonzza az érkezőket a félszinti mag leghangsúlyosabb térbeli eleméhez: a kávézó és bárpulthoz.

Ezt a kétfókuszú centrális teret három nyitott, konzolosan üvegezett panorámalift teszi érdekessé. A mélygarázs felől érkezőket pedig a központi tér magjába juttatja.

A komfortérzetet javítja még a negyedik emeleten elhelyezett melegkonyhás étterem, aminek Róbert K. krt. irányába néző panoráma ablakaiból a Budai Vár és a Gellért-hegy sziluettje látható. Az ötödik emelettől visszahúzott homlokzatokkal egy tetőteraszt alakítottunk ki, mely szabadtéri medencével és növénysávval kijelölt futópályával teszi vonzóbbá látogatói számára a welness központot.

Az anyagok kiválasztásakor ügyeltünk a kontraszthatásra. A külső homlokzatok szürke gránit, eloxált alumínium felületei és a reflexiós üvegek hatása után, a belső tér barátságos mészkő burkolataival és a halogén fényforrások bensőséges színhatásával ellenpontozzák a külső homlokzat rajzosságát. Az üzletek hullámzó portálvonalait –egyben grafikai sávként– az acél zártszelvények sötétszürke sávja húzza meg. A padlón ezt a vonalat követi egy fabetét, elválasztó sávként az üzletek változó anyagú padlóburkolata és a közlekedő között.

A központi tereket a semlegesség, visszafogottság, azonos hangvétel jellemzi. Az üzletek kialakítása eltérő. A nyitottan hagyott szellőző csövek és látszó berendezési tárgyak látványától a zárt osztás nélküli sík álmennyezetig minden előfordulhat. A közlekedők maximálisan meghagyott belmagassága, az ellipszis alakú, átrium körüli bükkfasáv jól kiemeli, és térbe helyezi az egyes szinteket.

Az első körben egyedi, majd tipizált megoldású portálok üveg, rács felületei semlegességükkel a látogatók számára megadják a nyitottság érzését, mintegy szemléltetve egy olyan áruház karakterét, mely azonos márkanév alatt megjelenő, de mindemellett változatos, sokszínű árukészletével tudja fogadni a vásárlókat. Itt egymás mellett megtalálható az üveg- és bőrbútor, gyerekbútor, a kiállításszerűen bemutatott műanyag bútor. Egy gyertyabolt mellett szinte az összes lakás kiegészítő tárgy is fellelhető.

bottom of page